17’nci kadın lider işbaşı yapıyor
İngiltere’de başbakanlığa bugün Theresa May geçiyor. May ile birlikte 17 ülkede devlet ve hükümet başkanlığı kadınların olacak. ABD’de yaklaşan seçimlerde Demokratlar’ın adayı Hillary Clinton da, 18’inci isim olmaya yakın görünüyor
İngiltere'de, ülkenin ilk kadın başbakanı Margeret Thatcher'dan 26 yıl sonra yeni bir kadın başbakan dönemi başlıyor. İngiltere'de geçen ay düzenlenen referandumda AB'den ayrılma sonucu çıkması üzerine görevinden istifa eden David Cameron'ın yerine, adaylardan Adrea Leadsom'ın da önceki gün yarıştan çekilmesiyle başbakanlığı kesinleşen Theresa May'la birlikte ülkede bir kadın hâkimiyeti de başlıyor.
KRALİÇE, BAŞBAKAN, MUHALEFET
Yeni başbakan May bugün Cameron'dan başbakanlık görevini devralıyor. Muhalefetteki İşçi Partisi başkanlığına Jeremy Corbyn yerine Angela Eagle'ın gelmesi durumunda, Kraliçe Elizabeth de hesaba katılınca kadınların ülke yönetimindeki konumunu daha da pekişecek. İngiltere'de bir sonraki seçimler 2020 yılında... Kadın lider sadece İngiltere'de değil dünya genelinde de giderek çoğalıyor. Almanya'da halen başbakanlık yapan Angela Merkel, pek çok araştırmada yaşayan en güçlü kadınlardan biri hatta birincisi olarak tanımlanıyor. ABD'de bu sene kasım ayında başlayacak seçimlerden Demokratlar'ın adayı, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un zaferle ayrılması durumunda ise kadın yöneticilerin tahtı daha da güçlenecek. ABD'de bu zamana kadar bir kadın başkanı olmaması da ABD'li seçmenin gözünde kadın liderin önemini artırıyor. Fransa, Çin ve Rusya da aynı şekilde bu zamana kadar kadın bir lider tarafından yönetilmedi. İngiltere'de bugün başbakanlık görevine başlayan Theresa May ile birlikte dünyada kadın liderlerin sayısı da 17'ye çıktı: Almanya, Arjantin, Bangladeş, Güney Kore, Hırvatistan, Liberya, Litvanya, Malta, Marshall Adaları, Mauritius, Myanmar, Namibya, Nepal, Norveç, Polonya, Şili ve Tayvan. Norveç Başbakanı Erna Solberg, Litvanya'da ikinci kez seçilen ilk kadın devlet başkanı olan Dalia Grybauskaite ve Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye öne çıkan kadın liderlerden bazıları...
EN GÖZDE KADIN BAKANLAR...
Pek çok ülkede kadınlar, sadece devlet başkanlığı ya da başbakanlık değil, siyaset ve bürokrasinin diğer kademelerinde de çok etkin konumlarda. Fransa'da eğitim bakanı Najat Vallaud-Belkacem, İsviçre Çevre, Ulaştırma, Enerji ve İletişim Bakanı Doris Leuthard, Ermenistan Adalet Bakanı Arpine Hovhannisyan bu isimlere örnek... Roma'nın seçilen ilk kadın belediye başkanı Virginia Raggy ve Paris'in ilk kadın belediye başkanı Anne Hidalgo da isimlerinden söz ettiriyor.
THATCHER'DAN 26 YIL SONRA
Başbakanlık konutu 10 Numara'nın yeni sahibi Theresa May, ülkede 26 yıl sonra göreve gelen 2'nci kadın başbakan... Halen Nepal'den Norveç'e, Almanya'dan Güney Kore'ye kadar çok farklı coğrafyalarda kadın liderler görev yapıyor.
İZLANDA'DAN İSRAİL'E KADAR YÖNETTİLER
Arjantin'in ilk kadın devlet başkanı olan Isabel Peron dünyanın da ilk kadın başkanıydı. İngiltere Başbakanı Margeret Thatcher, Pakistan Başbakanı Benazir Butto, Hindistan'ın 11 yıl görev yapan tek kadın başbakanı Indira Gandi ve İsrail'de 1969'da seçilip ülkenin ilk ve tek başbakanı olan Golda Meir ise tarihe mal olmuş kadın liderler arasında yer alıyor. 2012'ye kadar görevde kalan Finlandiya'nın ilk kadın cumhurbaşkanı Tarya Halonen, Ukrayna'da 2010'a kadar ülkenin ilk kadın başbakanı olan Yulia Timoşenko, İrlanda'nın 2011'e kadar başkanlık görevini sürdüren Mary McAleese, İzlanda'nın eski Başbakanı Johanna Siguroardottir ve eski başbakanlardan Tansu Çiller de yakın geçmişte iz bırakan kadın liderlerden bazıları.