Antalya´da kadına şiddete karşı ´Al Yazma´ grubu

Antalya´da kadına şiddete karşı ´Al yazma´ grubu
Antalya Muratpaşa´da yapılan ankete göre her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığı ortaya çıkınca, Muratpaşa Belediyesi´nce ´Al yazma´ çalışma gurubu oluşturuldu.

Antalya´nın sosyo-ekonomik olarak en gelişmiş ilçesi Muratpaşa´da, belediyenin yerel ortaklarla gerçekleştirdiği ankete göre her 3 kadından biri şiddete maruz kaldı. Anketin ortaya koyduğu sonuçlar üzerine Muratpaşa Belediyesi, şiddet gören kadınlara yardım amacıyla, adını töre ve namus cinayetlerinde katledilen, şiddete maruz kalan kadınlar için yapılan ´Al Yazma Anıtı´ndan alan çalışma grubu oluşturdu.

Muratpaşa Belediyesi´nin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü´nce Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü, Antalya Kent Konseyi, Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi, Muratpaşa Muhtarlar Derneği işbirliğinde yapılan anket, ilçenin 56 mahallesinden 300 kadınla yüz yüze gerçekleştirildi.

Katılanların yüzde 75´ini 26- 55 yaş grubu kadınların oluşturduğu ankete katılımcıların yüzde 64.2´sini evli, yüzde 35.8´ini bekar kadınlar oluşturdu. Katılımcılarının yüzde 3.3´ünün yüksek lisans ve doktora derecesine sahip olduğu ankette kadınların yüzde 30.1´i üniversite, yüzde 32.8´i lise, yüzde 10.4´ü ortaokul, yüzde 22.1´i ilkokul mezunuyken, yüzde 1.3´ü okuma yazma bilmediğini açıkladı. Ankete katılan kadınların yüzde 29´u mesleğini ev hanımı olarak belirtirken yüzde 7.3´ü emekli, yüzde 5´i öğretmen ve yüzde 4.3´ü memur olarak görev yaptığını ifade etti. Yüzde 16.3´ü herhangi bir meslek belirtmedi.

300 kadından 210´u ´Şiddete maruz kaldınız mı?´ sorusuna ´Hayır´ yanıtını verirken, 90´ı ´Evet´ dedi. Kadınların maruz kaldığı şiddetin türlere göre dağılımında sözel şiddet yüzde 24´le ilk sırada yer alırken, ikinci sırada yüzde 22´lik payla duygusal şiddet yer aldı. Onu yüzde 21´lik payla fiziksel şiddet takip ederken ekonomik şiddet ankette yüzde 18´lik paya sahip oldu. Şiddet türleri içinde cinsel şiddet yüzde 7´lik pay oluştururken diğer şiddet türleri yüzde 8 olarak yer aldı. Kadınlar şiddet karşısında yüzde 71 oranında başvurabilecekleri mercileri ve sahip oldukları hakları bildiğini dile getirdi.

Muratpaşa Belediyesi, yerel yönetimlerden kadınların beklentilerini de ölçtü. Buna göre katılan 300 kadından yüzde 23´ü meslek edindirme, yüzde 21´i eğitim hizmetleri, yüzde 17´si kültür- sanat ve yine yüzde 17´si kadınların gidebileceği yerlerin açılması ve yüzde 16´sı spor olanaklarının geliştirilmesini talep etti.

Anket çalışmaları sonrası Muratpaşa Belediyesi, töre ve namus cinayetlerinde katledilen, şiddete maruz kalan kadınlara adanan ´Al Yazma Anıtı´ndan adını alan Al Yazma Kadın Sorunları Çalışma Grubu oluşturdu. Sosyolog, psikolog, avukat, çocuk gelişim uzmanı gibi farklı meslek guruplarından uzmanların oluşturduğu grup, 56 mahalle arasında belirlediği 5 pilot mahallede saha çalışmasına başladı.

Al Yazma Grubu, kadınlara muhtar ve imam gibi mahallelinin güvendiği isimlerin eşleri aracılığıyla ulaşıyor ve bazen sera, bazen bir camide ya da bir evde en fazla 10 kadının katıldığı toplantılar düzenliyor. Bu toplantılarda kadına yönelik şiddetin ne olduğu, gündelik hayatta şiddet olarak algılanmayan birçok davranışın kadının hayatını nasıl değiştirdiği örnek vakalar üzerinden anlatılıyor. Al Yazma Grubu şu anda kentin en yoksul 5 mahallesinde yürüttüğü çalışmaları yıl içinde Muratpaşa´nın tüm mahallerine taşımayı hedefliyor. Şubat ayında Döşemealtı ilçesinde geleneksel köy yaşamının devam ettiği Kovanlık Mahallesi´nde ´Kadına Yönelik Şiddete Hayır´ adıyla bir dizi etkinlik de gerçekleştirilecek.

www.mygazete.com
Antalya´da kadına şiddete karşı ´Al Yazma´ grubu