Atatürk Ve Cumhuriyet İle Türk Kadını Mucizesi

                                                                          
Antalya Kadın Müzesi Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde edişinin 83. yıl dönümü nedeniyle 05 Aralık’ta Antalya Kültür Merkezi’nde bir sergi ve panel düzenledi.

Prof. Dr. Havva İşkan Işık moderatörlüğünde gerçekleşen, Prof. Dr. Burcu Demirel, Öğr. Gör. Ebru Nalan Sülün, İnş. Müh. Hülya Bilgin ve Av. Sibel Önder’in panelist olduğu “Atatürk ve Cumhuriyet ile Türk Kadını Mucizesi” başlıklı panel öncesi “Bu Kentte Kadın Var” sergisinin açılışı yapıldı.

SAntalya’da önde gelen ve bulundukları yerde rol model olan kadınlarla yapılan söyleşilerden yola çıkılarak hazırlanan başarılı kadın portrelerinin yer aldığı ‘Bu Kentte Kadın Var’ sergisi, 10 Ocak 2018 tarihine kadar Antalya Kültür Merkezi’nde gezilebilir. Serginin açılış kurdelesini Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı ve Antalya Kadın Müzesi Kurucu Müdürü Yeliz Gül Ege, ATAV Başkan Yardımcısı Zafer Alkaya, sergi küratörü Prof. Dr. Nevzat Çevik ve davetliler birlikte kesti. Sergi açılış kokteyline farklı Antalya lezzetleri ile 7 Mehmet'in ikramları damgayı vurdu.  Yerel lezzetlere her organizasyonunda vurgu yapan Antalya Tanıtım Vakfı Antalya lezzetlerini Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın dinletisiyle beraber misafirleriyle buluşturdu. 

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur.” sözleriyle konuşmasına başlayan Antalya Kadın Müzesi Başkanı Yeliz Gül Ege tüm dünyada Atatürk’ün bu sözleri üzerine kurulmuş bir çok çalışma olduğunu belirterek panelin açılışını gerçekleştirdi.

Moderatör Prof. Dr. Havva İşkan Işık yaptığı konuşmasında: “83 yıl önce 05 Aralık günü bu ülkede dünyada çok erken bir sıralamada olmak üzere Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verildi. Bunu borçlu olduğumuz tek bir isim var. O da Mustafa Kemal Atatürk. Kendisini bir kez daha burada sevgiyle, saygıyla ve çok büyük bir özlemle anıyoruz.”  dedi. Moderatör İşkan Işık sözlerine Atatürk’ün kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları hakkındaki sözleriyle devam etti “Türk kadınına bu hakkın bir lütuf olarak verildiği kanaatinde değiliz. Kimse bu kanaatte olamaz. Bir memlekette ki, yurdun her tarafı istilâya uğradığı zaman, kadınlar ateş altında erkeklerle beraber omuz omuza çalışırlar, memleketin geri kalan kısmını korumak ve beslemek için tarlanın kara toprağından yiyecek çıkarmaya çalışırlar, elbette bu varlıkların yurdun her köşesinde ve her tabakasında söz söylemeye hakları vardır”.

Kadının toplumdaki yeri hakkındaki tespitlerini anlatan Prof. Dr. Burcu Demirel konuşmasının sonunda katılımcılarla beraber İzmir Marşı’nı söyledi. Kadının hukuki kazanımlarından sonra siyaset ve sosyal yaşam alanlarındaki gelişim ve değişimi anlatan 2015 Antalya Yılın Kadını İnş Müh. Hülya Bilgin’in ardından Öğr. Gör. Ebru Nalan Sülün Türkiye’de Cumhuriyet Dönemi’nde Kültür – Sanat ortamı ve kadın sanatçılarn rolünü anlattı. Kadına şiddetin bir tanımı olarak ölünün dili yok ama benim var diyen 2016 Antalya Yılın Kadını Av. Sibel Önder kadın cinayetlerinin bir kader olmadığını anlattı.

Her biri kendi alanında uzman olan panelistler ile seçme ve seçilme hakkının verildiği 05 Aralık gününde kadına yönelik bir farkındalık yaratılmasını amaçlayan Antalya Kadın Müzesi’nin düzenlediği panel moderatörü Prof. Dr. Havva İşkan Işık son olarak Anadolu’nun üzerinde yaşayan kadınlar on bin yıldan beri hiç bu kadar aşağılanmadıklarını vurgulamasının ardından teşekkür plaketleri panelistlere takdim edilerek panel sonlandırıldı.

 
 
 
 


 
Atatürk Ve Cumhuriyet İle Türk Kadını Mucizesi