Küresel büyümeye ´çalışan kadın´ dopingi

Küresel büyümeye ‘çalışan kadın’ dopingi
McKinsey 2015 raporuna göre kadın-erkek eşitliği alanında ilerleme sağlanması halinde 2025’e kadar küresel büyümeye 12 trilyon $ ek katkı sağlanacak. OECD’de ücret eşitsizliğinde Türkiye’nin ilk sıralarda olduğunu belirtiyor

Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı halen erkeklerin yarısından az. Bu oran erkeklerde yüzde 70’ler civarında iken, kadınlarda yüzde 30 seviyesinde kalıyor. Avrupa’da ise kadınların yüzde 50’si işgücüne katılıyor. İşgücüne kadınları daha fazla entegre eden ülkelerin ekonomik büyümesi hızlanıyor ve yoksulluk seviyeleri düşüyor. OECD’nin araştırmasına göre kadın erkek ücret eşitsizliğinde de Türkiye ilk sıralarda. Türkiye’de kadınlar aynı işi yaptıkları erkek meslektaşlarına göre yüzde 20.1 daha az kazanıyor. Kadınların sadece yüzde 8.7 kendi hesabını çalışıyor ve işveren olan kadınların oranı ise yüzde 1.1. Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, kadın - erkek eşitliği sağlandığı takdirde 2025 yılına kadar küresel büyümeye 12 trilyon dolar ek katkı sağlanacağını söyledi.

 İşgücüne kadınların entegre edilmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Toplumsal cinsiyet eşitliği, şirketlerin kar oranlarının ve performanslarının artmasını sağlar. İhtiyaçlarının göz önünde bulundurulduğunu hisseden çalışanlar daha verimli çalışırlar ve daha üretken olurlar. McKinsey Global Institute 2015 raporu da Great Place to Work’ün savını destekler nitelikte: Rapor, iş hayatında kadın - erkek eşitliği alanında ilerleme sağlanması halinde 2025 yılına kadar küresel büyümeye 12 trilyon dolar ek katkı sağlanacağına işaret ediyor” dedi.

Kurum kültürü

Great Place to Work’ün Mayıs ayında açıklanacak Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2016 araştırmasında temsil edilen çalışanların arasındaki kadın-erkek oranı da Türkiye ortalamalarını sağlar nitelikte. Toplam 23 bin 845 çalışanın yanıt verdiği Trust Index çalışan anketine bakıldığında, 16 bine yakın erkek çalışana karşılık 8 bin kadın çalışanın temsil edildiği görülüyor.

Ücret eşitsizliği

Great Place to Work’ün verileri, iş hayatında kıdem derecesi yükseldikçe kadın çalışanların oranının düştüğüne işaret ediyor. Kurumun İngiltere verilerine göre, yönetici ekibi dışındaki görevlerde kadınların oranı yüzde 50 civarında iken, bu oran orta kademe yöneticilerde yüzde 40 seviyesine, üst kademe yöneticilerde ise yüzde 30’lara kadar düşünüyor.

Great Place to Work’ün 2016 Türkiye araştırmasında da, “Bu işyerinde çalışanlara yaptıkları işe uygun ücret ödenmektedir” sorusuna olumlu yanıt veren kadınların oranı erkeklerden yüzde 6 daha düşük.

Hamilelik engel oluşturuyor

İşyerlerindeki çalışan nüfusu yaşlara göre incelendiğinde, genç kadınlar ve orta yaşlı erkeklerin öne çıktığı görülüyor. Genel olarak çalışan kadın nüfusu erkeklerden daha düşük, ancak 26-34 yaş aralığında aradaki fark açılmaya başlıyor. Kadınların hamilelik döneminde işten uzak kalması, yüksek kademe pozisyonlar için yerlerini sağlamlaştırmalarının önüne geçiyor. Enstitü’nün Türkiye’deki çalışanlarla yaptığı anketlerde öne çıkan diğer iki konu ise, yeteneklerini değerlendirmek ve işe severek gelmekle ilgili. “Burada yeteneklerimi en iyi şekilde değerlendirebiliyorum” ve “Çalışanlar işlerine severek gelir” ifadelerinde olumlu yanıt veren kadınların oranı, erkeklere kıyasla yüzde 4 daha az. McKinsey’nin araştırmasına göre, 2010-2013 arasında ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Latin Amerika ülkelerindeki yüzlerce kurumu dahil ettiği araştırmasına göre, cinsiyet çeşitliliği yüksek olan kurumlar, milli sanayi ortalama değerlerinin yüzde 15 üzerinde mali dönüşler alıyor.

İstihdam 2.5 kat arttı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, son yıllarda kadın istihdamında görülen artışa dikkati çekerek, “Son 10 yılda kadın istihdamındaki artış erkek istihdamındaki artışın yaklaşık 2,5 katı olmuştur. 2015 Kasım ayı itibarıyla son 10 yıllık süreçte erkeklerde istihdam yüzde 24,2 artarken, bu oran kadınlarda yüzde 58,6 olarak gerçekleşmiştir” dedi.Bakan Elitaş, şöyle devam etti: “Bugün iş hayatında çalışan kadınlarımızın mesleki dağılımına bakıldığında; sanayi alanında yüzde 15,4, tarımda yüzde 29 ve hizmetler sektöründe yüzde 54,8 kadın çalışanımız bulunmaktadır. Mevcut sayıyı yeterli bulmasak da yönetici olarak çalışan kadınlarımızın sayısında 2003’ten bu yana ciddi bir artış görülmektedir. Yönetici olarak çalışan kadın sayısı 2003’te 114 binken, 2015 Kasım ayı itibarıyla yüzde 39 artmış ve 158 bine yükselmiştir.” Elitaş, Türkiye’de 10 yıl önce sadece 50 bin kadın girişimci bulunurken, bunların toplam girişimciler içerisindeki payının sadece yüzde 4,5 düzeyinde olduğunu belirtti. Bugün ise kadın girişimci sayısında önemli artış yaşandığını ifade eden Elitaş, son 10 yılda erkek girişimci sayısında yüzde 2 artış yaşanırken, kadın girişimci sayısının yüzde 78 yükselerek 89 bin kişiye ulaştığını bildirdi.

www.yenicaggazetesi.com.tr
Küresel büyümeye ´çalışan kadın´ dopingi