Samsun´un Kadın Gazisi Fatma Aynur Gökçek!

Samsun'un Kadın Gazisi Fatma Aynur Gökçek!

Samsun’un Kadın Gazisi Fatma Aynur Gökçek 

“Kıbrıs Barış Harekatı’nda biz kadınlarda vardık” 
Samsunlu kadın gazi Fatma Nur Gökçek, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yaşadıklarını paylaştı. Kıbrıs Barış Harekatı’nda ülke olarak büyük başarıya imza attığımızı belirten Fatma Nur Gökçek, “ Kıbrıs Barış Harekatı’nda biz kadınlar da vardık” dedi.

HABERHAYAT: Sizi tanıyabilir miyiz?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Uşaklıyım. Çocukluğum hemşire olma hayali ile geçti. Kendi kararımı kendim verdim. Ailemde yardımcı oldu. Askeri bursla okudum. İstanbul Aksaray’daki Kızılay Hemşirelik Okulu’nda çok güzel günlerimiz oldu. Çok değerli arkadaşlıklar edindim.

HABERHAYAT: Göreve nerede başladınız?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: İlk görev yerim Samsun’du. Tayinim, Samsun Askeri Hastanesi’ne çıktı. Genç bir kızken Samsun’a geldim. Baktım, harika bir Karadeniz kenti. Burada yaşarım, dedim. Göreve başladım.

HABERHAYAT: Kaç yıl görev yaptınız?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: 22 yıl çalıştım. İmkanlar şimdiki gibi değildi. Severek, özveri ile çalıştım. Benim mesleğim insan sağlığını ilgilendiren bir meslek. Fedakarlık yapmadan bu meslek yapılamaz.

HABERHAYAT: Kıbrıs’a gitmeniz nasıl oldu?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: 20 Temmuz’da 1974 Kıbrıs Barış Harekat’ı başladı. Ordumuz soydaşlarımıza yardım etmek, onların haklarını korumak için Kıbrıs’a gitti. Ülkemiz olağan üstü günlerden geçiyordu. Anlaşma sağlanamayınca ağustos ayında ikinci harekat başladı. Ben ikinci harekata katıldım.

HABERHAYAT: Nasıl oldu, nasıl gittin? 

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Kıbrıs II. Barış Harekatı başlayınca gece üçte Genel Kurmay Başkanlığından görev emri geldi. Yazıda 12 saat içinde birliğimize katılmam emrediliyordu. Birliğim Taşucun’daki 28. Tümendi. O zaman uçak, özel araç yoktu. Otobüsle Mersin’e gittim, oradan Taşucu’na geçtim.

HABERHAYAT: Ailenizden ayrılırken ne hissettiniz?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Bugünkü gibi hatırlıyorum. Oğlum Hüseyin 6 yaşındaydı. Ayrılırken ağlamaya başladı. Ayrılık çok zor oldu ama bu görev herkese nasip olmaz. Ben her zaman bundan gurur duydum. “Sana oyuncak getireceğim” diye ayrıldım oğlumdan. Eşim Bahattin Gökçek, o yıllarda Adeka ilaç fabrikasında baş eczacısı idi o da bana çok destek verdi.

HABERHAYAT: Taşucu’ndan Kıbrıs’a nasıl geçtiniz?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Bir hafta Taşucu’unda çadırlarda bekledik. 3 askeri hemşireydik. Bu heyecanı, mutluluğu, onuru paylaştık. Emir geldi çıkarma gemisi ile adaya geçtik.

HABERHAYAT: Sizi nereye götürdüler?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Girne’ye geçtik. Hemen bir sahra hastanesi kuruldu. Boş evleri ve okulları kullandık. Girne’deki Halil Akçiçek Hastanesi’nde görev yapıyorduk. Sürekli ameliyatlar yapıyorduk.(Askeri doktor Halil Akçiçek, bir gece araç mayınına çarparak parçalandı ve şehit oldu )

HABERHAYAT: Siz cephe gerisinde miydiniz?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Evet, cepheden çok yoğun hasta geliyordu. İlk müdahaleden sonra ağır hastaları Ankara’ya sevk ediyorduk. 24 saat çalışıyorduk. Ben acil servisteydim. Girne’de 7 ay hastanede kaldık. Su sorunu çok büyük problemdi.

HABERHAYAT: Sadece askerlere mi hizmet verdiniz?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Önce askerlere hizmetle başladık. Daha sonra Kıbrıs halkı da hastaneden hizmet aldı. Çok değerli dostluklar kurduk, Kıbrıs Türkleriyle.

HABERHAYAT: Ailenizle haberleşebiliyor muydunuz?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Şimdiki gibi telefon, faks gibi iletişim araçları yoktu. Mektuplarla haberleşiyorduk. Mektup şimdilerde maalesef tercih edilmiyor ama değerini bizim kuşağımız çok iyi bilir. Şimdiki kuşaklar sanal ile iletişimde. 

HABERHAYAT: Dönüşünüz nasıl oldu?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: 7 ay sonra tayin emrim yeniden Samsun Askeri Hastanesi’ne oldu. Geriye askeri uçakla döndük. Konfor nerede koltuk bile yok. Beni pilot kabinine aldılar. Ankara Etimesgut’a indik. Hepimiz gözyaşlarıyla toprağı öptük. Vatan toprağı başka bir şey, kutsal.

HABERHAYAT: Samsun’a dönünce neler yaşadınız?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Samsun’a evime dönünce akşamları tüm odaların ışıklarını yakardım. Kıbrıs’ta aylarca karanlıkta yaşamıştık, ışığa hasret kalmıştık. Bir ay evimin tüm ışıklarını yaktım.

HABERHAYAT: Görev verilse yine gider misiniz?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Savaşa karşıyım ama vatan görevi olduğu için yine giderim.

HABERHAYAT: Emeklilik ne zaman gerçekleşti?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: 22 yıl üzerinden 1987 yılında Samsun Askeri Hastanesi’nden emekli oldum. Emeklilik yaşamında Kıbrıs’la bağlarımı kesmedim. Her yıl bir hafta Kıbrıs’a giderim. Kıbrıs bizim ikinci vatanımız, vazgeçmek mümkün değil. Türkiye’den Kıbrıs’a gidip yerleşen dostlarım var. Aslında onlar Kıbrıslıydı. Savaş sırasında Türkiye’ye yerleşmişler, barış harekatı sonrası ise Kıbrıs'a dönmüşler.

HABERHAYAT: Hastaneye hiç yaralı Rum askeri getirildi mi?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Cepheden yaralı Rum askeri de getiriliyordu. Biz insan olarak her türlü müdahaleyi yaptık. Sadece yaralı Rum askeri değil, Girne’deki Rumlar da hastaneye geliyordu. İnsanlığımızı yaptık, onlara da sağlık hizmeti verdik.

HABERHAYAT: Son olarak ne söylemek istersiniz?

FATMA AYNUR GÖKÇEK: Savaşlar olmasın, insanlar ölmesin. Kıbrıs’ta da Türkler ve Rumlar barış içinde yaşasınlar. Barıştan daha güzel bir şey yok. 


haberhayat.com.tr
Samsun´un Kadın Gazisi Fatma Aynur Gökçek!