Sanayiye Kadın Eli Değecek

Ege Meslek Yüksek Okulu (Ege MYO), İzmir Kalkınma Ajansı'yla (İZKA) ortaklaşa gerçekleştirdikleri "Toplum İçin Teknik Eğitim ve Kadın İstihdamının Desteklenmesi" projesiyle, sanayide nitelikli eleman ve kadın işgücünü artıracak. Proje kapsamında, okulun mekatronik programında öğrenim gören öğrenciler için pratik uygulamaların yapılacağı 3 farklı laboratuvar açıldı. Bunun dışında ÖSYM sonuçlarına göre, bu programı tercih edecek adaylar için yüzde 50 kadın kontenjanı ayrıldı. Proje sayesinde kadınlar sanayide çalışarak, erkek meslektaşları ile yarışacak. Otomasyon ve robotik sanayideki nitelikli eleman sıkıntısı çözülecek.

Protokol yapıldı 

Ege MYO, İZKA ve İzmir'de faaliyet gösteren 8 sanayi kuruluşuyla yapılan işbirliği çerçevesinde 1 milyon 386 bin liralık protokol imzalandı. Ege MYO Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş, protokol kapsamında oluşturulan altyapı ile işgücü piyasasının ihtiyacı olan mesleki beceri ve yeteneklere sahip mekatronik teknikerlerinin yetiştirileceğini söyledi. Prof. Dr. Güneş, "Projemizin yaşama geçmesinde üniversite sanayi işbirliğine önem veriyoruz. Yetişen öğrencilerimizin gerek stajlarda ve gerekse mezuniyet sonrasında işe yerleştirilmelerinde tanınırlıklarının artmasını hedefliyoruz" dedi.

Tablet verildi 

Yerli ve yabancı toplam 8 firmanın katkı koyduğu projede, Schneider Electric, hidrolik ve pnömatik, otomasyon ve robotik ile proses kontrol ve ölçme laboratuvarları için 65 bin lira ödeme yaptı. Yine aynı kurum, mekatronik programında öğrenim gören kız öğrencilere toplam 65 bin lira burs katkısı sağlamaya başladı. İmzalanan protokole göre kız öğrencilere öğrenim süreleri boyunca, her yıl ayda 400 lira burs sağlanacak.
Yeni kayıt yaptıran her öğrenciye de tablet bilgisayar hediye edilecek. Prof. Dr. Semih Güneş, "Bir taraftan kadın istihdamına yönelik açığı kapatmaya çalışıyoruz, diğer yandan öğrencilerin pratik eğitim görmelerine imkan sağlıyoruz. Sanayiye kadın eli değecek. Kızlarımız evlerinde oturmak yerine, sadece erkeklerin hizmet verdiği zannedilen, otomasyon sanayide çalışabilecek" dedi.

Mezun olmadan iş imkanı

Prof. Dr. Semih Güneş, roje sayesinde öğrencilerin laboratuvarlarda özgürce çalışma imkanı bulduklarını söyleyerek, "Öğrenciler, fabrikalarda kullanacakları cihazların birebir aynısıyla eğitim görüyor. Öğrenciler aynı zamanda anlaşmalı kurumlarda haftada 2 gün staj yapma olanağı buluyor. Böylece daha mezun olmadan işe girme ihtimali artıyor. Çocukların işleri hazır diyebiliriz" dedi.

TANSU EDİP GÖKBUDAK
Sanayiye Kadın Eli Değecek