Siirt’e İlk Kadın Antrenör



Şükran Öztürk’ün hayalleri 2016 yılında Siirt’e atanan antrenör Murat Koçak’ın desteğiyle hayat buldu. Öztürk, Siirt'in ilk kadın antrenörü oldu.

Siirt’te doğan 18 yaşındaki Şükran Öztürk, babanın köy koruyuculuğundan kazandığı maaşla geçinen 6 kardeşli ailenin bir ferdi. Doğu’da kızların küçük yaşta evlendirilmesi ise Şükran’ın hep üzüldüğü ve başına gelmesinden korktuğu bir şeyken bir anda bambaşka bir hayatın içinde buldu kendini. Şükran’ın beden eğitimi öğretmeni olma hayalleri; Siirt’e 2016’da atanan antrenör Murat Koçak’la gerçeğe dönüştü. Murat Koçak, Siirtli gençleri tenisle tanıştırdı ve onların hayatlarına dokunarak yepyeni umutlara yelken açtı. Şükran Öztürk, Murat Koçak’la tanıştı, çok çalıştı ve Siirt’in ilk kadın tenis antrenörü oldu. Ama bu hiç kolay olmadı. Gelin bu başarı hikayesini Tenis Antrenörü Murat Koçak’tan ve Siirtli kızlara örnek olan Şükran Akdeniz’den dinleyelim.

Murat Koçak ile İstanbul Taç Spor Tesisleri’nde görüştük. Bizi güleryüzüyle ve misafirperverliğiyle karşılayan Koçak, Aydınlık’ın ilgisinden çok memnun olduğunu söyledi. Laik ve Atatürkçü eğitim vermeyi kendine görev edindiğini belirten Koçak, Siirt’e atandıktan sonra bu göreve daha sıkı sarıldığını anlattı. Belki de Siirt’e atanmam gerekiyormuş diyen Koçak, şöyle konuştu: “Milli takım ve tenis antrenörüyüm. İstanbul’a atanmayı çok istememe rağmen olmadı ve Siirt’e tenis antrenörü olarak atandım. Atanmasına atandım ama çocuklara tenis yaptıracak bir kort yoktu. Antrenman yapabileceğimiz bir yer ararken Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi’nin kapalı spor salonunu buldum. Beden eğitimi öğretmeni Mehmet Fadıl Evin’le konuştum. Tenis yapacak alanımız olmadığını anlattım. Birlikte okul yönetimiyle görüştük ve okulda çalışmaya başladık.”

‘ŞÜKRAN ÇOK AZİMLİYDİ’

Murat Koçak, Siirt’te tenis hareketinin Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi’yle başladığını ve Şükran Öztürk’ün, tenise ilgisinin herkesten faklı olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Tenis hareketi başladı ama ne tenis kıyafetleri ne raket ne topumuz vardı. Sosyal medya üzerinden bir kampanya başlattım ‘Bir raket bir hayattır’ diye. Çok büyük destek aldım. Bir anda 30-40 çocuğa yetecek tenis kıyafetleri, tenis raketleri ve toplarımız oldu. Çocuklar daha önce tanışmadıkları kıyafetlere, raketlere ilgi duymaya başladı ve yeni bir şeyin merakıyla tenise ilgi duydular. Onları çalıştırmaya başladım. Şükran, içlerinde en meraklı ve istekli olan öğrencimdi. Beden eğitimi öğretmeni olmak istiyordu. Bu istekle çalıştık, turnuvalara katıldık. Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi, il birincisi oldu. Çocukları Trabzon’daki turnuvalara götürme kararı aldım. Turnuvalardan başarıyla çıktılar ve özgeçmiş puanı aldılar. Hepsinin kendine özgüveni geldi. Şükran, çok azimliydi doğuda hâlâ devam eden erken yaşta evliliği ve eğitimsiz kalmayı hep reddetti. Ailesine yük olmamak için de okuldan arta kalan zamanlarda kafede çalışıyordu, çalışmaya da devam ediyor. Tenis kortlarımız açılınca Şükran artık antrenörlük yapacak.”

‘BAZI KIZLAR ANTRENMANA GİZLİCE GELİYORDU’

Murat Koçak, aileleri ikna etmenin hiç de kolay olmadığını anlatıyor: “Doğunun kültürünü az çok bilirsiniz. Tenis, kısa etekle yapılan bir spor. Aileler ilk başta sıcak bakmıyordu. Kızlarımızın çoğu tenisi çok sevdiği için antrenmanlara evden gizli kaçıp geliyorlardı. Mehmet Fadıl Hoca’yla bize büyük iş düşüyordu. Ben kürtçe bilmiyordum, ev ev gezerek ailelerle konuştuk onları ikna etmeye çalıştık. Anneleri ikna etmek daha kolaydı. Çünkü onlar erken yaşta evlendirilmiş ve hayatın tüm zorluklarını yaşamışlardı. Kızlarının kendileri gibi olmasını istemiyorlardı. Babalarla da konuştuk. ‘Milli sporcu olanlar bin 500 lira millilik bursu alıyor, size yük olmadan üniversite okuyacaklar’ dedik. Aileler izin verdiler. Siirt Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Siirt Belediyesi ve Bakanlık da tenis faaliyetlerimize destek oldular. Eski öğrencim İpek Soylu da desteklerini bizden esirgemedi.”

Şükran Öztürk de kafede çalışırken mola verdiği esnada bize vakit ayırdı. ‘2016 yılında Murat hocanın gelişiyle her şey değişti’ diyen Şükran, başarı hikayesini şöyle anlattı: “Murat hoca Siirt’e geldi ve bizi tenisle tanıştırdı. Ben tenise ilgi duyuyordum. Televizyondan tenis maçlarını hep takip eder, hep kendimi başarılı bir tenisçi olarak hayal ederdim. Bu hayallerim şimdi gerçek oldu. Murat hoca tenis oynamamız için gerekli olan bütün imkanları sağladı. 5- 6 aylık çalışmamız sonucunda okulumuz Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi il birincisi oldu. Katıldığım her turnuva bana özgeçmiş puanı kazandırdı ve bu sayede Siirt Üniversitesi Beden Eğitim Fakültesi Tenis Antrenörlük bölümünü kazandım. Şimdi tenis antrenörlüğü okuyorum. Benden küçük kızlar ‘biz de tenis oynayacağız, senin gibi olacağız’ diyorlar. Beni örnek olarak görmeleri gurur verici. Benim başarımda Murat hocamın emeği çok büyük. Sadece ben değil tüm Siirt, Murat hoca sayesinde tenisle tanıştı. Önümüzdeki sezon içerisinde şehrimize 6 kort yapılacak. Bu tesisler için herkese sonsuz teşekkür ediyorum.”

‘ŞÜKRAN DA BAŞKALARININ HAYATINA DOKUNACAK’

Murat Koçak, “Çocuklarımızı laik ve Atatürkçü bir şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Ülkenin gidişatı hiç iyi değil. Laik ve çağdaş eğitim için mücadele gerekiyor. Doğu’ya atanınca daha fazla mücadele etmem gerektiğini gördüm. İstanbul’da bütün imkanlar var ama Doğu’da hiçbir şey yok. Buradaki çocukların motor becerileri ve spor yetenekleri var. Yapılması gereken onlara el uzatmak. Şükran’la tanışamasaydık belki de küçük yaşta evlenecekti. Şimdi kadınların destekçisi olmayı hedefleyen bir Şükran var. Şükran, Siirtli kızlara model oldu. Siirt’in ilk kadın tenis antrenörü oldu. Ben Şükran’ın hayatına dokundum Şükran da daha nicelerinin hayatına dokunacak. Siirt’ten ileride belki de dünya şampiyonları çıkacak” diye konuştu.

‘OLİMPİYATLARA KATILACAĞIZ’

Şükran Öztürk, bundan sonraki mücadelesinde hedefinin iyi sporcular yetiştirmek olduğunu söyledi. Öztürk şöyle konuştu: “Bundan sonraki tüm mücadelem; doğuda yaşanan tüm sıkıntıları çok iyi bildiğim için tecrübelerimle kendi yetiştireceğim sporcularıma yardım etmek ve benim gibi bu spora merakı olan kadınları tenisle tanıştırmak. Murat hocam gibi ihtiyacı olan herkesin yanında olacağım. Siirt’in en genç ilk kadın tenis antrenörü olmanın gururunu yaşıyorum. Bu saatten sonra çok önemli görevim ve sorumluluklarım var. Kendi memleketimdeki çocukları tenis ile tanıştırmak, onlara da tenisi öğretip yeni fırsatlar sunmak ve onlara yeni bir gelecek hazırlamak istiyorum. En büyük hayalim ise olimpiyatlara yetiştirdiğim sporcularla katılmak.”

www.aydinlik.com.tr
 
Siirt’e İlk Kadın Antrenör