2016 ANTALYA YILIN KADINI ÖDÜLÜ VE İCLAL AYDIN SÖYLEŞİSİ


Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) öncülüğünde Antalya Kadın Müzesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü ikinci kez sahibini buldu. Danışma Kurulu üyeleri tarafından Antalya’ya en çok katkı sağlayan kadına verilen ödül, kahraman bir hukukçu ve bir Cumhuriyet kadını olan Avukat Sibel Önder’in oldu.

Dünyanın 12., Türkiye’nin 2. sanal kadın müzesi olan Antalya Kadın Müzesi tarafından her yıl verilen ve Avukat Sibel Önder’e sunulan “Jale İnan 2016 Yılın Kadını” ödül töreni Akra Otel’de düzenlendi. Perge ve Side antik kentlerinin arkeolojik kazılarını yapan, özellikle bu bölgede ortaya çıkardığı heykel kalıntıları ile Antalya Müzesi’nin oluşmasına katkı sağlayan Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olan Prof. Dr. Jale İnan adına düzenlenen ödül töreni öncesi Antalya Film Festivali Direktörü ve yapımcı Elif Dağdeviren moderatörlüğünde sevilen yazar ve oyuncu İclal Aydın ile söyleşi düzenlendi. Söyleşide hayatından kesitler ve kendisinin kadın olarak var olma yolculuğunu anlatan İclal Aydın “Böyle önemli bir günde Antalya’da olmaktan gurur duyuyorum. Sanal olarak faaliyete başlayan ve dünyanın sayılı kadın müzelerinden olan Antalya Kadın Müzesi’nin daimi bir mekana kavuşması için Menderes Türel’den söz aldım, binanın açılışında tekrar gelmeyi görev addediyorum” dedi.



Törene, Antalya Vali Yardımcısı Salih Gürhan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile Eşi Ebru Türel ve oğlu Akın Türel, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.
“Jale İnan 2016 Yılın Kadını” ödül töreni Antalya Kadın Müzesi’nin ve ATAV Başkan Yardımcısı Yeliz Gül Ege’nin sunumu ile gerçekleşti. Antalya Kadın Müzesi olarak, Jale İnan Yılın Kadını Ödülü’nün sahibini seçerken çok titiz davranıldığını ve öncelikli olarak yaşadığı şehre sosyal katkıda bulunmuş olması, toplumun kadın nüfusuna rol model olabilme özelliğinin olması kriterlerine öncelik verildiğini belirten Yeliz Gül Ege 2015 Yılı Ödülü’nün Hülya Bilgin’e verildiğini ve sonrasında çok olumlu geri dönüşler alındığını; şehirde yaşayanlardan ve şehrin dinamiklerinden olumlu tepkiler alınmasının Müze jürisinin zaten emin olarak aldığı kararında ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.




Yılın Kadını Avukat Sibel Önder

Törende Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) çatısı altında kurulan Uluslararası Kadın Müzeler Birliği (IAWM) üyesi de olan Antalya Kadın Müzesi’nin danışma kurulundan oluşan jürinin kararıyla Yılın Kadını seçilen Avukat Sibel Önder hakkında bilgiler paylaşıldı. Üzeri kapatılmaya çalışılan Antalya’da Sezgi Kırıt isimli genç kızın tecavüzü ve öldürülmesi davasında 7 yıl boyunca büyük bir sabırla çalışarak, filmleri aratmayacak yöntemlerle suçluların bulunmasını ve adalete teslim edilmesini sağlayan Önder; aldığı tehditlere karşı yılmadan, ısrarla ve büyük bir azimle takip ettiği davada, gerçeklerin aydınlatılması için uzun süren bir mücadele vererek sanıkların ceza almasını sağladı.
Ödülünü Menderes Türel, eşi Ebru Türel, Vali Yardımcısı Salih Gürhan ve İclal Aydın’ın elinden alan Sibel Önder konuşmasında; "Bu vicdani sorumluluğu başarıyla yerine getirebildiğim için çok mutluyum. Görevimi yaptığıma inanıyorum. Bu ödüller beni kamçılamaktadır. Böyle bir ödüle layık görüldüğüm için onurluyum. Bu ödülü haksız bir şekilde yaşam hakları elinden alınan, kimsesi olmayan sessizlerin sesi olarak alıyorum" dedi.
 

 
 

 
2016 ANTALYA YILIN KADINI ÖDÜLÜ VE İCLAL AYDIN SÖYLEŞİSİ