ANTALYA KADIN MÜZESİ

Topluma bir katkımız daha olsun istedik. Ölmeden önce yaşamamızın bir anlamı daha olsun istedik. Annemiz, eşimiz, kızımız, sevgilimiz, arkadaşımız olarak  hayatımızı anlamlı kılan tüm kadınlara borcumuzu biraz da olsa ödeyelim  istedik.  Aydınlık bir geleceğe ulaşmak için öncelikle “Kadın” konusunda çaba göstermek gerektiğine inandık. Nizamettin Şen ve Yeliz Gül Ege yönetiminde ve Danışma Kurulumuzla neredeyse 1 yıldır emek vermekteyiz. ATAV’ın güçlü sahiplenmesinin başarılı bir sonucu olarak sanal müze açılışını yaptık bile. Dünyanın 12. Sanal kadın Müzesi olduk ve Uluslar arası Kadın Müzeleri Birliği’nin (IAWM) üyesi olarak kabul edildik. Antalya’nın artık bir kadın müzesi var. Yakın hedefimiz müzeyi somutlaştırmak ve büyük hedefimiz ise Antalya’da dünya kadınlarının buluştuğu uluslararası bir platform oluşturmaktır. 

Antalya bu buluşma için en uygun kenttir. Çünkü Antalya, turizm sayesinde Türkiye’nin uluslararası yüzüdür. Antalya dünya buluşmalarına en uygun ve en cazip ortamı sunmaktadır. Antalya binyıllar boyunca ünlü, güçlü ve etkili kadınlar tarihini barındırır. Antalya’da hiç küçümsenemeyecek ölçüde, geçmişten günümüze bir kadın hareketi de vardır. 

Sizlerden beklentimiz de müzeye üye olmanız, pay vermeniz ve güçlü paydaşlar olmanızdır. Çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi olarak önemli yol aldık. Bundan sonra yine sizlerle birlikte yürüyeceğiz. Nihayetinde bu müze sizler için kurulmuştur ve sizindir. Artık sitemize girip söyleşileri ve sergileri izleyip, kendi serginizi bile yaparak aktif bir paydaşımız olabilirsiniz.

Müzenin  amacı,  Antalya Kadın Müzesini, müze kurgusu altında hem bir görsel şenlik alanı hem de  eğitsel  ve  sosyo-kültürel  bir  dinamik  aktivite  merkezi  olarak, başlangıçta  sanal  olarak  kurmak  ve yaşatmak;  Antalya  kenti  ve  kırsalında  kadın  yurttaşlığını yükseltmek  ve  kadınlarla ilgili  her türlü konuyu  ele  alarak kadınların  var  olma  ve  toplumda  hak  ettikleri  yeri  alma  mücadelelerine  katkı vermek  ve  böylece,  Gazi  Mustafa  Kemal  Atatürk’ün  önderliğinde, Cumhuriyet devrimleriyle  gelen kadın kazanımlarını korumak ve yükseltmektir.

Müzenin vizyonu ise,  Kadınların bireysel, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi açılardan, tarihi süreç içinde  ve  günümüzde  oynadıkları  rolleri  ve  bulundukları durumları  yansıtıp,  müze  kullanıcılarına sunmak;  kadına  ilişkin  iyiden  ve  güzelden  yana  ne  varsa  paylaşıp  kadın  farkındalığını yükseltmek  ve  tüm bunlar için  kadınları  bir  araya  getirecek  aktif  ve  sürdürülebilir  ortak  bir  güç platformu oluşturmaktır.

Neden Kadın Müzesi? Çünkü toplumun temeli kadınlardır. Eğer kadınlar istenilen toplumsal düzleme çıkarsa, toplum da tümüyle yükselir. Gelecek kuşakları doğuran ve yetiştiren kadınlardır. Bugün kadınlarımız hangi durumdalarsa yarınki kuşaklarımız da nihayetinde o kadar olacaktır. Kadın varlığına, zekâsına, inceliğine, çalışkanlığına ve üretkenliğine toplumun ihtiyacı vardır. Toplumsal yaşamda en çok sıkıntı çekenler kadınlardır. Birbirinden bağımsız ve farklı çalışmalar yapmakta olan kadınla ilgili kuruluşların ortak bir buluşma çatısına ve güç birliğine ihtiyacı vardır.

1 Şubat’ta, Antalya Kadın Müzesi, Jale İnan 2015 Antalya Yılın Kadını Ödülü töreninde buluşmak üzere. 


Prof. Dr. Nevzat Çevik: Müze Küratörü
Köşe Yazısı. Hürriyet Akdeniz. 11 Ocak 2016
ANTALYA KADIN MÜZESİ